У Рівному відкрилась виставка художника Ігоря Павлюка

 
09.03.2024  13:00

У Рівному відбулося урочисте відкриття виставки картин відомого художника Ігоря Павлюка. Це вже не перше знайомство рівнян з творчістю митця, адже його неповторні полотна відрізняються оригінальністю та яскравими виразними образами.

Емоції vs Рефлексії

Назва виставки, яка звучить як “Емоції vs Рефлексії”, відразу привертає увагу до контрасту та протистояння, які властиві творчому процесу художника. На виставці представлені різноманітні образи, що поєднують у собі яскраві поп-артівські портрети довоєнного періоду та вишукані абстракції, що транслюють сучасне мислення автора.

Творчий розвиток

На картинах Павлюка чітко відображена еволюція його мистецтва. Починаючи з безтурботних радісних облич, що характеризували довоєнний період, митець звернувся до складних, майже невловимих композицій, де кожен витік фарби на полотні віддзеркалює внутрішній світ художника.

Портрети, як втілення особистості

Портрет – це один із найскладніших жанрів мистецтва, де художник передає не лише зовнішній вигляд, але й внутрішній світ особистості. У творчості Ігоря Павлюка кожен образ – це спроба передати особистісну унікальність, відчуття та емоції. Відтак ожну таку картинку художник присвятив екс-заступниці міського голови Рівного Галині Кульчинській.

“Агаага – а це мій портрет в капелюшку на першому фото. І як каже сам художник : портретне сходство тут ні до чого – головне емоції і рефлексії. Але справжній митець бачить все краще в тобі і довкола.Тому капелюшок в стилі поп-арт ,без сумніву, мені личить” – ділиться емоціями від виставки пані Галина на своїй сторінці у Фейсбук.

 

Для відвідувачів

Виставка відкрита для відвідувачів до 14 квітня у галереї “Євро Арт”. Вона стане захоплюючою подорожжю в світ творчості і відчуттів, яка не залишить байдужим жодного шанувальника мистецтва.

 

 

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

У Рівному відкрили виставку Ігоря Павлюка «Емоції vs Рефлексії»

07 Березня 2024, 16:24
Ігор Павлюк. Фото Анатолія Похилюка358
Ігор Павлюк. Фото Анатолія Похилюка

До експозиції увійшли 39 живописних робіт рівненського художника Ігоря Павлюка.

Захід пройшов 6 березня в галереї європейського живопису «Євро-Арт». Про це інформує Рівненська міська рада.

«Тут у живописному контакті поєднуються яскраві поп-артівські портрети довоєнного року, і харизматичні майже мультиплікаційні образи та їх абстрактні інтерпретації сьогоднішнього мислення художника. Ця виставка дійсно передає емоції, які ми зараз переживаємо кожного дня. Це цілий спектр відчуттів, де яскраво показано те, що ми відчуваємо «всередині» та транслюємо «назовні», – йдеться у дописі.

 

Фото Анатолія Похилюка

 

На картинах Ігоря Павлюка, які представлені на виставці, можна чітко побачити еволюцію портретів до повномасштабного вторгнення і після нього.

«У портретах довоєнного року можна побачити щиру безтурботність. Пристрасні і радісні обличчя видаються неймовірно живими і викликають у глядача мрійливу ностальгію. Та вже у 2022-24 роках ви помітите, як кольорова палітра художника еволюціонує: від насиченого різнобарв’я, де у вирі наїву назовні виходить емпатія, любов, які дозволяють побороти страхи і сумніви, до строгого червоно-чорного, де у нефігуративних композиціях складні комбінації форм та рухів фарби на полотні відображають внутрішню тривогу», – зазначає художник.

Переглянути виставку можна до 14 квітня у галереї «Євро Арт».

 

Фото Анатолія Похилюка

 

 

Фото Анатолія Похилюка

 

 

Фото Анатолія Похилюка

 

 

Фото Анатолія Похилюка

До Рівного привезли роботи художника, який експонувався в місті 90 років тому

 
 
 

До Рівного привезли роботи художника, який експонувався в місті 90 років тому

 
 
 
 

У рівненській галереї “Євро-Арт” в партнерстві з Національним музеєм у Львові імені Андрея Шептицького відкрився виставковий проєкт “Олекса Шатківський. Графіка”.

Роботи для виставки надала родина Олекси Шатківського, серед них є дві, котрі сам художник презентував у Рівному ще 90 років тому – разом із Нілом Хасевичем, під час спільної художньої виставки УМГ “Спокій”. Це “Бабуся” і “Швачка”.

“Олекса Шатківський подарував українському мистецтву неперевершені за силою і красою художньої образності зразки, що нині вже належить до класичних надбань української культури XX століття. Велика і розмаїта його творча спадщина належить до групи базових щодо своєї ролі в шляхах розвитку національного мистецтва другої половини XX і XXI століть, зазначає мистецтвознавець, професор Роман Яців”.

Усі експоновані твори належать до родинного архіву, переважна їх більшість показана широкому загалу вперше.

Увазі рівненського глядача представлені графічні твори у різних техніках (рисунок, дереворит, лінорит, акварель).

Виставковий проєкт “Олекса Шатківський. Графіка” експонуватиметься в Рівному до 25 лютого.

 

"Стиль називається "Павлюк": рівненський художник презентував виставку "Емоції vs Рефлексії"

 
Виставка Ігоря Павлюка в галереї Євро-Арт
Фото: Суспільне Рівне

"Емоції vs Рефлексії" — це виставка рівненського художника Ігоря Павлюка. Її презентували 6 березня в галереї "Євро-Арт". Виставка вмістила 39 живописних робіт — побутові портрети знайомих і друзів художника, фантазійні жіночі образи з реальними прототипами і сюжети-рефлексії на війну в Україні.

В інтерв'ю Суспільному Ігор Павлюк зазначив, що його виставка про емоції з акцентом на позитиві:

"Емоцій зараз вистачає, але не всі вони позитивні. Я намагався на початку весни додати трохи цього позитиву. І якщо це вдалося — чудово. Стиль називається "Павлюк", бо не дотримуюся в роботах якогось визначеного стилю".

Фото: Суспільне Рівне

 

Фото: Суспільне Рівне

Позитивним емоціям художник присвятив одну з частин виставки. Це дев'ять сюжетів з жінками у яскравих кольорах, за кожним з яких — певна емоція.

"Мені здається, що чоловікові природно відображати емоції в образах жінок. Щоб не було зовсім абстрактних портретів, я, звичайно, використав образи своїх знайомих. Але без надто сильної портретної відповідності. Бо хотів через образи передати саме емоції. А яку форму мають емоції — невідомо. От і спробував, як художник, передати, як на мою думку, могла б виглядати та чи інша емоція. Тому роботи дещо казкові, фантазійні", — зазначив Ігор Павлюк.

Фото: Суспільне Рівне

 

Фото: Суспільне Рівне

Виставка "Емоції vs Рефлексії" також вмістила 25 портретів — жінок, чоловіків, дітей. Це знайомі й друзі художника:

"Портрети зі звичного життя, побутові, я б сказав. А третя частина виставки — це рефлексії. Я не міг не рефлексувати на ті події, які відбуваються зараз в нашій країні. І це емоції, які, напевно, переживає кожен з нас. І вони вже діаметрально протилежні часто бувають".

Фото: Суспільне Рівне

 

Фото: Суспільне Рівне

Рефлексій Ігоря Павлюка на виставці чотири, усі — в червоно-чорному монохромі. Загалом на виставці 39 робіт, написаних за минулі два роки.

Фото: Суспільне Рівне

"Емоції vs Рефлексії" Ігоря Павлюка в "Євро-Арті" експонуватимуть до 14 квітня. У рамках виставки оголосили збір на потреби 56 батальйону 104 бригади ТРО.

Фото: Суспільне Рівне

 

Фото: Суспільне Рівне

 

У Рівненській галереї презентують виставку графічних творів

У Рівненській галереї європейського живопису «Євро-Арт» презентована виставка графічних творів.

Рівнян та гостей міста запрошують відвідати виставку живописця, графіка, педагога Олекси Шатківського (1908-1979).

7 грудня 2023 року,  о 15:00

Галерея європейського живопису «Євро-Арт» – Рівне, пр. Миру, 4.

 

Він у реаліях радянського тоталітаризму розвинув ключові ідеї УМГ «Спокій», членом якого у 1930-х роках він був разом з нашим земляком Нілом Хасевичем (партнер проєкту – Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького).

Експозиція «ОЛЕКСА ШАТКІВСЬКИЙ. ГРАФІКА» присвячена до 115-ї річниці від дня народження видатного митця і покликана представити глядачам його графічну творчу спадщину. Нині ця спадщина вже належить до класичних надбань української культури ХХ століття.

Усі експоновані твори належать до родинного архіву майстра. Переважна їх більшість цього року представлена широкому загалу вперше. Їх визначальною ознакою є усвідомлювана Шатківським і принципова для нього закоріненість у пласти рідної волинської землі, природи, народного побуту. Також представлені історії навіть тоді, коли він навчався у Варшаві (1931-39 рр.) чи майже половину життя мешкав і творив у Львові (1946-79 рр.). Уся його творча спадщина чітко відповідає концепції «мистецтва, що охоплює ціле життя», прийнятій молодими українськими митцями, членами «Спокою» у міжвоєнній Варшаві.         

 Увазі рівненського глядача представлені графічні твори у різних техніках (рисунок, дереворит, лінорит, акварель). Серед них – «Швачка» і «Бабуся» – твори, які художник уже одного разу сам презентував рівнянам 90 років тому, у 1934 році під час спільної художньої виставки «Спокою».

Творчість Олекси Шатківського відзначається глибоким ліризмом і майстерністю передачі народного характеру та української природи.